Drie essentiële zagen

Drie essentiële zagen

cirkelzaag 

Als er in elke beginnersbox één door een motor geactiveerde zaag is, is het een cirkelzaag. Er zijn eindeloos veel merken beschikbaar, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk kenmerk. Dat is een rond of rond mes vol scherpe tanden die door hout scheuren. Alle cirkelzagen zijn elektrisch, hoewel ze in verschillende vermogensklassen verkrijgbaar zijn. De meeste zijn gereedschappen met snoer die op huishoudstroom werken, maar er is grote vooruitgang geboekt bij draadloze cirkelzagen.  Sommigen beschouwen cirkelzagen als meer ideaal voor ruw timmerwerk dan voor fijne houtbewerking. Dat is helemaal niet waar. In de juiste handen snijden cirkelzagen rechte, strakke lijnen. Veel hangt af van het mes dat je gebruikt. 

Cirkelzaagbladen zijn er in drie soorten: 

Scheurbladen: Snijd materiaal in de lengte langs of met de korrel 

Afkortzaagbladen: voor het zagen over de nerf 

Combinatiemessen: ontworpen voor zowel scheuren als afkorten 

Decoupeerzaag  

Decoupeerzagen zijn compleet anders dan cirkelzagen. In plaats van draaiende bladen zagen decoupeerzagen heen en weer of op en neer. De mesjes variëren in aantal tanden en samenstelling. Ze worden gebruikt om metaal, plastic en hout te zagen. Fijngetande bladen worden gebruikt voor het zagen van fineer, terwijl grove tandbladen voor ruw en snel werk zijn. Decoupeerzagen zijn eenvoudig met één hand te bedienen. Zo houdt u uw werk stevig vast met uw andere hand. Decoupeerzagen snijden mooi kleine, ingewikkelde stukjes. Een van de beste toepassingen voor een decoupeerzaag zijn sneden binnenshuis, zoals een binnencirkel of rechthoek. U boort eenvoudig een geleidegat en plaatst het mes. Met wat oefening zul je snel leren invallen te maken met je decoupeerzaag. 

Samengestelde verstekzaag  

Samengestelde verstekzagen zijn een stapje hoger dan gewone cirkelzagen. Ze gebruiken nog steeds dezelfde scheur-, afkort- en combinatiebladen als cirkelzagen. Ze zijn echter in een arm of een rail bevestigd, net als de radiale armzagen die ze bijna hebben vervangen. Gangbare bladdiameters zijn 10 en 12 inch, maar samengestelde verstekzagen kunnen worden uitgerust met de kleinere 7 ½ ”maat. Voor een verstekzaag moet men altijd een afkortzaagblad van goede kwaliteit gebruiken. Aangedreven verstekzagen zijn geëvolueerd van de standaard afkort- of hakzaag. Nu zijn ze verkrijgbaar in modellen met glijdende armen die langer kunnen worden gesneden. De aandrijfkoppen kantelen ook naar elke kant, waardoor een combinatie van verstek- en verstekzagen mogelijk is. Vrijwel elke reeks hoeken kan worden gezaagd met een samengestelde verstekzaag. 

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *