Een trampoline opbouwen doe je gewoon eenvoudig zelf

Een trampoline opbouwen doe je gewoon eenvoudig zelf

Je hebt een trampoline gekocht of bent van plan om er binnenkort een aan te schaffen. Maar je ziet een beetje op tegen de enorm ogende bouwklus, namelijk het opzetten van de trampoline. Zeker trampolines met veiligheidsnetten kunnen nog wel eens een uitdaging bieden. In deze blog lees je alles over trampolines en hoe je deze in een paar algemene stappen altijd snel, simpel en veilig opzet. Kijk ondertussen even bij Vikingchoice. Daar weten ze alles over trampolines en je scoort hier de beste trampoline deals in alle denkbare afmetingen en uitvoeringen.

Beginnen bij het begin

In deze blog lees je alles over het opzetten van trampolines. We gaan uit van een trampoline 244 met net. Dit is namelijk de meest gangbare maat en het meest verkochte model trampoline in de BENELUX. Voordat we het frame gaan opbouwen en de veren inspannen is het belangrijk een geschikte plaats voor jouw trampoline te vinden. Naast de buitendiameter moet je rekening houden met een vrije valzone van 100 cm rondom de trampoline. Kies je voor een inground model, dan zul je een flink gat moeten graven. Kies je voor een model op poten, dan heb je aan een stevige ondergrond en wat antislip tegels voldoende. Wel type je ook kiest, veranker het frame of de poten altijd als dat mogelijk is. Zo voorkom je een dansende trampoline.

Het frame en de poten

In dit voorbeeld gaan we uit van een ronde 244 on-ground trampoline, met veiligheidsnet en trampolinerand. Als je een geschikte plek in jouw tuin hebt gevonden is het tijd om op te bouwen. Dit doe je altijd door eerst de frame delen te sorteren en als eerste de cilindervorm te creëren. Als de cirkel compleet is leg je het frame op de kop, met de poot-opening naar boven. Plaats vervolgens de U-vormige poten en probeer overlappende framedelen aan elkaar te koppelen voor een zo sterk mogelijke verbinding. Schroef alle delen vast en zet het frame op zijn poten.

Een trampoline springmat spannen doe je met zijn tweeën

Nu het frame in elkaar zit en op zijn poten staat is het tijd om de springmat in te gaan spannen. Je begint altijd met 4 veren, die je elk in een hoek van 90 graden verder monteert. Als je dit gedaan hebt, heb je dus een veer op 12 uur, 3 uur, 6 uur en 9 uur. De springmat hangt los van grond en is op elke kopse kant ingespannen. Nu kun je vervolgens met de klok mee alle ontbrekende veren inspannen. Als alle veren ingespannen zijn kun je de trampolinerand over het frame en de veren plaatsen. De laatste paar veren zullen de meeste kracht nodig hebben om ingespannen te worden! Gebruik altijd een verenspanner en werk altijd met zijn tweeën.

Tijd voor het veiligheidsnet

Nu de trampoline volledig ingespannen is en bedekt is met de trampolinerand kun je het veiligheidsnet gaan monteren. De meeste trampolines met net gebruiken een valnet dat overeind wordt gehouden met metalen buizen, bekleed met foam. Monteer de palen door de openingen van het net en leg het net inclusief de palen vervolgens als een ster uit over de springmat. Monteer de palen vervolgens per stuk aan het frame. Je draait de palen past helemaal vast, als alle palen aan het frame bevestigd zijn. Zorg er natuurlijk voor dat de rits opening op de gewenste locatie uitkomt, zodat kinderen altijd eenvoudig in en uit de trampoline kunnen klimmen.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *