Hoe begin je aan een dakrenovatie? Tips en advies

Hoe begin je aan een dakrenovatie? Tips en advies

Een goed dak boven je hoofd biedt bescherming tegen allerlei weersinvloeden, maar na verloop van tijd kan zelfs het meest solide dak aan renovatie toe zijn. De gemiddelde levensduur van een dak varieert tussen de 25 en 35 jaar. Het kan daarom zijn dat je moet kiezen voor dakwerk in Roeselare. In dit artikel bespreken we de stappen en overwegingen die komen kijken bij een dakrenovatie.

Soorten dakrenovatie

Bij dakrenovatie is het belangrijk om te kijken welke delen van het dak aan vervanging toe zijn. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Als alleen de bovenste laag van het dak versleten is, kun je die vervangen. Is de basis van het dak nog goed, dan kan er een extra laag dak overheen gelegd worden. Dit bespaart je zeker in kosten. Daarnaast kan dakisolatie je energiekosten verlagen en het wooncomfort verhogen. Dit kan aan de binnen- of buitenkant van het dak gedaan worden. Ook is het slim om een extra beschermingslaag (onderdak) te plaatsen om regen en wind buiten te houden. In zeldzame gevallen, wanneer het hele dak versleten is, kan het nodig zijn om een volledig nieuw dak te plaatsen, maar dat is duurder en ingrijpender.

Aandachtspunten bij dakrenovatie

Bij het renoveren van een dak zijn er enkele belangrijke zaken om naar te kijken. Denk eerst na over welk werk je zelf kunt doen om kosten te besparen, zoals het verwijderen van oude dakbedekking. Bedenk ook of je bestaande dakbedekking kunt recyclen als slechts een deel ervan moet worden vervangen. Weet wel dat dit veel werk kan zijn. Controleer ook of je dakisolatie nodig hebt of dat je huidige isolatie aan moderne normen voldoet, en denk erover na om extra isolatie toe te voegen voor energiebesparing. Vergeet ten slotte niet om je dakgoot te laten inspecteren tijdens de dakrenovatie, want vaak is het handiger en voordeliger om zowel de dakbedekking als de dakgoot tegelijkertijd te vervangen.

Prijs van dakrenovatie

De kosten van een dakrenovatie variëren sterk, afhankelijk van hoe groot en wat voor soort werk je nodig hebt. Als vuistregel kun je verwachten dat het vernieuwen van dakbedekking begint bij ongeveer 50 euro per vierkante meter, terwijl een overzetdak plaatsen begint bij ongeveer 45 euro per vierkante meter. Als je het dak van buitenaf wilt isoleren, kost dit minstens 75 euro per vierkante meter, en het plaatsen van een onderdak begint bij ongeveer 100 euro per vierkante meter. In de meest extreme gevallen, waarbij je een volledig nieuw dak nodig hebt, kun je rekenen op kosten vanaf ongeveer 175 euro per vierkante meter. Het is slim om offertes te vergelijken en deskundig advies in te winnen om de precieze kosten voor jouw situatie te bepalen.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *