Hoe kun je schimmel voorkomen?

Hoe kun je schimmel voorkomen?

Schimmel in huis is iets wat je graag wil voorkomen. Schimmels in huis kunnen namelijk gezondheidsklachten veroorzaken. Zo kun je last krijgen van keelpijn, piepende ademhaling of een hoop andere verkoudheidsklachten en klachten aan de luchtwegen. Het kan ook astma verergeren en als je allergisch blijkt te zijn kun je nog heftigere klachten ervaren. Waar in huis komt dit voor en hoe kun je dit voorkomen?

In de kelder

De kleder is een donkere vochtige ruimte. Dat zijn twee dingen waar schimmels erg van houden. Het is daarom niet raar dat vocht in kelder een grote boosdoener is als het gaat om schimmel in huis. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een vochtige kelder te voorkomen. Slechte ventilatie, zwakke muren en vochtige grond rondom huis zijn de meest voorkomende oorzaken voor een vochtige kelder. Ventilatie is iets waar je zelf aan zou kunnen werken door zo nu en dan de tijd te nemen om de kelder te laten luchten. Ook kun je onderhoud laat plegen aan de muren in de kelder, om te zorgen dat hier geen zwakke plekken ontstaan of om deze te repareren.

In de badkamer

Een andere locatie in huis die een potentiële broedplaats is voor schimmels is de badkamer. Om dit te voorkomen is ook hier ventileren erg belangrijk. Als de badkamer een raam heeft, zet deze dan open na het douchen. Als er nog geen ventilatie aanwezig is investeer hier dan in. Je geeft liever geld uit aan goede ventilatie dan aan een badkamer renovatie omdat er te veel schimmel is ontstaan. Ook kan het helpen om de douche na gebruik met een trekker of een handdoek wat af te drogen zodat er geen overtollig water blijft staan.

Het dak

Het dak zelf is niet per se een broedplaats voor schimmels, maar als je vaker last hebt van lekkages kan dit wel veel problemen opleveren, een daarvan zouden schimmels kunnen zijn. Als je hier dus last van hebt moet je zeker het dak eens laten inspecteren door een professional.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *