Hoe maak je een goed werkende afrastering?

Hoe maak je een goed werkende afrastering?

Als hobby heb je een paar kalveren van een kennis in het weiland bij je woonboerderij. Omdat het waterpeil in de sloot om het weiland te laag wordt en de kalveren er voor langere tijd blijven staan wil je het voor het eerst omheinen met een afrastering met schrikdraad. Schrikdraad geeft een korte stroomstoot aan de dieren als ze het aanraken. Zo blijven de kalveren op een afstand en hoef je niet bang te zijn dat door de sloot lopen en zo op de weg komen. Wat je allemaal nodig hebt om deze schrikdraadafrastering te realiseren, lees je in dit blog.


Eerst een overzicht van de materialen

  • Palen
  • Isolatoren
  • Schrikdraad
  • Toebehoren en accessoires
  • Landhekken
  • Schrikapparaat

Palen

Bij het maken van de afrastering plaats je om de 6 tot 12 meter een ronde houten paal. Deze ronde palen worden vaak gebruikt bij het maken van een afrastering. Je boort een gat met de grondboor en zet de palen eenvoudig in de grond. Na een paar tikken met de sleg staat hij vast en zeker.

Isolatoren

Je gebruikt isolatoren om het schrikdraad te bevestigen op een paal. De juiste hoogte is van belang. In dit geval voor de kalveren kan je uitgaan van 3 schrikdraden boven elkaar. De onderste op 45 cm van de grond, de tweede op 75 cm en de bovenste op 105 cm boven de grond. Gebruik een ringisolator met doorlopende kern als standaard ringisolator. Wil je de isolatoren simpel allemaal op dezelfde hoogte monteren? Zorg er dan voor dat je een panlat meeneemt waar je met potlood de punten voor de isolatoren op zet. Je hoeft dan alleen maar de panlat naast de paal te zetten om de isolators op de juiste hoogte in de paal te draaien.

Schrikdraad

Je kunt hier bijvoorbeeld  wit schrikdraad van 3 mm dik voor gebruiken. Deze is geschikt voor jong rundvee en voor het maken van een permanente afrastering. Het schrikdraad heeft een diameter van 3 mm en een weerstand van 3.8 Ohm per meter. Dit is de basisdraad om de stroom te geleiden die gespannen moet worden. Zorg er ook voor dat je op iedere zijde de 3 draden onderling met elkaar verbindt.

Toebehoren en accessoires

Hier kun je denken aan poortgrepen die je veilig vast kunt pakken zonder zelf een schok te krijgen. Deze zijn ideaal voor het maken van een doorgang in de afraastering. Je kunt ook een poortgreep met rvs veer en haak kopen die geschikt is voor schrikdraad en schriklint.

Landhekken

Aan de hand van de ligging van het weiland bepaal je of één of meerdere ingangen en uitgangen of landhekken wil plaatsen. Voor het snel en makkelijk afsluiten van het stuk land kan je een landhek gebruiken. Vaak worden hiervoor stalen landhekken gebruikt, die sterk zijn en tegen een stootje kunnen. Je kunt kiezen tussen een landhek met aan de onderzijde 80 cm gaas en een landhek met 6 buizen. In het blog Waar moet ik op letten bij het kopen van een stalen landhek staat nog meer informatie. Als je een weiland met een toegangsdam hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook al een landhek en dan heb je in dit geval geen poortgreep nodig.

Schrikdraad apparaat

Om een constante spanning op de afrastering te krijgen en te houden heb je ook een schrikapparaat of een schrikdraadapparaat nodig. In het geval van jouw omheining die permanent is, gebruik je het beste een schrikapparaat op netstroom. Als er geen netstroom in de buurt is kun je ook kiezen voor een batterij schrikapparaat of een accu schrikapparaat. Je kunt ook kiezen voor een batterij of accu schrikapparaten die uitgevoerd is met een extra optie om netstroom te kunnen gebruiken. Misschien heb je na een paar maanden toch weer andere plannen met het weiland.

Aan de slag

Je weet nu wat je nodig hebt om een goed werkende afrastering te maken. Mocht je er toch niet uitkomen vraag dan een lokale agrariër om praktisch advies. Succes!

Leo Ballemans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *