Hoe maak je zelf een kleerkast voor de slaapkamer?

Hoe maak je zelf een kleerkast voor de slaapkamer?

Ben jij iemand met twee rechterhanden en wil je geld besparen op een nieuwe kleerkast voor de slaapkamer? Dan zal je vast geïnteresseerd zijn in het zelf maken van een nieuwe kast voor je kleding. Een zelfgemaakt kleerkast is ideaal voor slaapkamers met niet alleen maar dezelfde afmetingen, maar misschien wel met schuine plekken. Nu klinkt het natuurlijk allemaal heel mooi dit, maar zelf een kast maken zal wel wat tijd en energie kosten. Om je op weg te helpen zijn er in deze blog verschillende stappen beschreven die je zal moeten doorlopen. Klinkt dit te moeilijk? Dan is het altijd nog mogelijk om wel een kleerkast aan te schaffen. 

Voorbereiding is alles!

Om zelf een kleerkast of ingebouwde kast te maken zal je bepaalde voorbereidingen moeten treffen. Het begint bij het opmeten van de ruimte en bij het duidelijk hebben wat de afmetingen moeten zijn. Meet de verschillende plekken op en noteer deze. Als je dat gedaan hebt is het tijd om een ontwerp te maken van de kast. Je kan hier zeer creatief zijn, maar je kan ook gaan voor een meer basic kast. Als je de schets afhebt kan je daar de afmetingen aan toevoegen en heb je dus een plan voor het maken van de kast. 

Welk materiaal ga je gebruiken? 

Het mooie van het zelf maken van een nieuwe kleerkast is het feit dat je alles zelf kan bepalen. Zo kan je dus ook bepalen welk materiaal de kast moet zijn. Kies je bijvoorbeeld uit de verschillende houtsoorten, zoals MDF of spaanplaat. De keuze moet afhangen van je wensen, maar ook van wat mogelijk is om te krijgen. Niet elk materiaal is in bepaalde maten te krijgen. Verder zal je ook aan de bevestigingsmaterialen moeten denken. Hier kan je denken aan schroeven, pluggen of spijkers. Het is bij de schets die je maakt in de voorbereiding maakt ook belangrijk om bij ieder punt aan te geven hoe je het wilt gaan bevestigingen. Zo kom je niet op het eind tot verassingen te staan. 

Hoe kies je hoeveel materiaal je nodig hebt? 

Aan de hand van al de maten die je hebt gemeten kan je een berekening maken over hoeveel materiaal je nodig lijkt te hebben. Heb je de berekening gemaakt? Kies er dan voor om ook wat reserve planken aan te schaffen. Je weet nooit of iets misgaat of dat je toch niet helemaal tevreden bent en je wilt iets vervangen. Het is daarom handig om altijd wat extra materiaal te hebben. 

Materialen inkopen

Als je dit allemaal hebt gedaan is het tijd om de materialen in te kopen. Dit kan je natuurlijk makkelijk doen online, maar aangeraden wordt om dit toch in de winkel uit te zoeken. Zo kan je de mooie materialen uitzoeken en kan je ook nog onderdelen aanschaffen die je kunnen helpen bij het in elkaar zetten van de kast. 

Maak een eigen handleiding

Voordat je bezig gaat met het in elkaar zetten van de kast, is het goed om eerst voor jezelf een handleiding te maken. Dit kan je vergelijken met de handleiding die je krijgt bij producten die je zelf aanschaft. Leg de onderdelen dus bij elkaar en ga stap voor stap na hoe je deze in elkaar moet zetten. Probeer ook bepaalde artikelen al vast voor te bereiden hier voor. 

Zet de kast in elkaar en werk het af! 

Als dat is gebeurd, dan is het tijd om de kast in elkaar te zetten. Als het goed is moet al het voorwerk ervoor zorgen dat het niet al te moeilijk hoeft te zijn. Eenmaal in elkaar, kun je de kast natuurlijk nog mooi afwerken door een mooie kleur bijvoorbeeld.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *