Kantoor in de tuin bouwen: waar begin je?

Kantoor in de tuin bouwen: waar begin je?

Nu steeds meer mensen vanuit huis werken, zien we ook dat de vraag naar thuiskantoren is toegenomen. Als je incidenteel een keer vanuit huis werkt, volstaat de eettafel of een rustige kamer in huis meestal wel. Maar wat als je op structurele basis één of meerdere dagen vanuit huis werkt? Of misschien zelfs helemaal nooit meer naar kantoor hoeft? Dan is het natuurlijk wel prettig om over een fijne werkplek te beschikken. Eentje waar je niet snel gestoord wordt en productief te werk kunt gaan. Maar hoe creëer je een goed kantoor in huis? 

Als je gezegend bent met een extra kamer, dan is deze vrij eenvoudig om te toveren tot kantoor. Helaas beschikt niet iedereen over dit geluk. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een tuinkantoor. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij het maken van een tuinkantoor. 

Is er al een beschikbare ruimte aanwezig? 

Allereerst is het goed om te kijken of er al beschikbare ruimte aanwezig is. Je hoeft namelijk niet een geheel nieuw kantoor te bouwen als je al over een schuur beschikt. Deze kan prima volstaan als kantoor. Mits er natuurlijk wel de nodige maatregelen worden genomen. Als er nog geen tuinhuisje of schuur aanwezig is, dan is het belangrijk dat hier eerst ruimte voor wordt gemaakt. Kijk kritisch naar de tuin en bedenk goed op welke manier er meer ruimte gecreëerd kan worden. Wees je er ook van bewust dat een tuinkantoor echt niet zo groot hoeft te zijn. Zeker niet als je enkel kantoorwerk doet. Het kantoormeubilair neemt dan relatief weinig ruimte in beslag, dus een klein kamertje is al voldoende. Dit is dan uiteraard wel afhankelijk van het soort werk dat je doet. 

Ergonomische kantoormeubelen 


Een goede inrichting is van essentieel belang om effectief te kunnen werken. Het kan zeer slecht voor de productiviteit zijn als je niet ergonomische meubels gebruikt. Dit kan ongemak en pijnklachten veroorzaken. Denk daarom niet alleen aan de locatie van het kantoor, maar ook aan de totaal inrichting. Het kantoor moet in elk geval sowieso over een bureau en de juiste bureaustoel beschikken. 

Ergonomische meubels kun je herkennen aan de wijze waarop deze op de gebruiker kunnen worden afgestemd. Ze moeten volledig te stellen zijn, zodat ze je lichaam op de juiste wijze kunnen ondersteunen. 

Besef goed dat het menselijk lichaam niet gemaakt is om uren achtereen stil te zitten. Daarom moet het lichaam niet alleen de juiste ondersteuning krijgen, maar moet ook de actieve zit worden gestimuleerd. Zo voorkom je ongemak op de lange termijn. 

Denk aan goede isolatie 

Het is niet prettig om in een tochtige of een te koude ruimte te werken. Zodra je in de tuin gaat werken, doe je dit natuurlijk in weer en wind. Dan is het wel zo belangrijk dat je hier in het kantoor geen last van hebt. Zorg er daarom voor dat de ruimte optimaal geïsoleerd wordt. Dat is niet alleen belangrijk om een aangename werkruimte te creëren, maar ook om de spullen die hierin staan goed te houden. Je wil geen elektrische apparatuur in een te vochtige en koude ruimte plaatsen.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *