Keuzehulp: zo kies jij de beste bouwlamp voor jouw verbouwingen

Keuzehulp: zo kies jij de beste bouwlamp voor jouw verbouwingen

Eenmaal je de sleutels van je huis in handen hebt, is het eindelijk zover: je renovatieproject kan starten en je kan je woning een compleet nieuwe look bezorgen. Je zal gegarandeerd voor uitdagingen komen te staan. Het is bovendien belangrijk dat je een goed zicht hebt tijdens je verbouwingen. Je hebt met andere woorden een goede bouwlamp nodig. Wij leggen uit hoe jij een goede bouwlamp kan herkennen en welke keuzes je daarbij dient te maken.

Voorkeur voor koud, wit licht

Natuurlijk is het altijd de vraag waarvoor je een bouwlamp gaat gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een bouwlamp kopen om de gevel van hun zaak te verlichten, terwijl anderen een bouwlamp kopen om de werkplaats te verlichten. Wij focussen natuurlijk op bouwtoppers en dus ook op de werkplaats. Daarom raden we een bouwlamp met koud, wit licht aan, wat een kleurtemperatuur van 4000K heeft. Bij deze lichtkleur kan je alle details goed zien. Bovendien heb je ook veel minder snel last van je ogen, wat mooi is meegenomen.

Kies voor een ledbouwlamp

Bij oude bouwlampen maakte men vaak gebruik van halogeenlampen. Tegenwoordig is er echter een beter alternatief: de ledlamp. Een ledbouwlamp is veel milieuvriendelijker dan een halogeenbouwlamp en verbruikt veel minder stroom. Ook staat een ledbouwlamp garant voor extra veel branduren, tot wel 50.000 uur! Onder andere bij Lampdirect, een onlinespecialist op het gebied van ledverlichting, kan je dergelijke ledbouwlampen kopen. Ze verkopen er ook steunen, driepoten en andere statieven om je bouwlamp veilig op te monteren.

Neem het aantal lumen onder de loep

Verder dient een bouwlamp voldoende krachtig te zijn. In het verleden keek men daarvoor al snel naar de wattage, maar dat zegt in feite meer over het energieverbruik dan over de lichtsterkte. Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat een bouwlamp die minder energie verbruikt automatisch minder lichtsterkte genereert, integendeel. Het is dan ook beter om naar het aantal lumen te kijken. Voor de meeste bouwtoppers zal 1000 lumen heus wel volstaan, maar voor sommige toepassingen kan je beter hoger mikken. Als je bijvoorbeeld veel donkere muren in de ruimte hebt en licht er niet goed wordt gereflecteerd, kan je zelfs in de richting van 3000 lumen of meer kijken. Figuurlijk, uiteraard.

Stof- en waterbestendige bouwlamp

Houd ten slotte rekening met de IP-classificatie van de bouwlamp. Dit geeft aan in welke mate de bouwlamp water- en stofbestendig is. Stofbestendigheid is een must op de werkplek. Als je de bouwlamp ook buiten gebruikt, is waterbestendigheid minstens even cruciaal. Het eerste cijfer achter IP geeft de bescherming tegen vaste stoffen aan. Alles vanaf IP4X is wat dat betreft goed. Dit wil zeggen dat de bouwlamp minstens beschermd is tegen de indringing van voorwerpen met een diameter van 1 mm. Het tweede cijfer geeft aan hoe waterbestendig de bouwlamp is. IPX4 wil zeggen dat het beschermd is tegen opspattend water. Bij IPX5 en IPX6 gaat het respectievelijk om bescherming tegen waterstralen en stortbuien. Als je de bouwlamp buiten gebruikt, is het raadzaam om te kiezen voor IPX5 of beter.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *