Luchtkwaliteit en -circulatie bij een (inbouw) wijnkoelkast

Luchtkwaliteit en -circulatie bij een (inbouw) wijnkoelkast

De manier waarop de koude lucht in een wijnkoeler wordt verdeeld, is een zeer belangrijke factor. Daarom zijn de beste wijnklimaatkasten uitgerust met een ventilatiesysteem dat zorgt voor een constante luchtkoeling. De luchtcirculatie van een inbouw wijnkast verloopt anders dan van een vrijstaande of onderbouw wijnkast.

Waarom luchtcirculatie in een wijnfrigo?

Luchtcirculatie is van het grootste belang, welk type wijnbewaarkast u ook kiest. Zonder goede ventilatie is de kans groot dat de wijnklimaatkast bederft. Het energieverbruik zal bijvoorbeeld vele malen hoger liggen omdat het systeem harder moet werken om de koeling op peil te houden. Het gevolg hiervan kan oververhitting zijn, wat onherstelbare schade aan de wijnkast veroorzaakt. Het resultaat is een aanzienlijk kortere levensduur van het product, aangezien het koelsysteem minder lang meegaat.

U heeft te maken met compressor technologie of een Peltier koelsysteem, en gebrek aan ventilatie en luchtcirculatie kan in beide gevallen het systeem beschadigen.

Bovendien kan de handhaving van de temperatuur in de kast (met name in het geval van de 2 zones) niet meer worden gegarandeerd. Er kan zich condensatie vormen, wat niet goed is voor het systeem. En de wijn natuurlijk ook niet!

Goede ventilatie en luchtcirculatie van uw wijnkoelkast

Bij een vrijstaande wijnkoelkast is voldoende luchtcirculatie gemakkelijk te bereiken. Zorg voor een constante luchtstroom. Dek de kast daarom niet af en plaats hem niet tegen de muur. Inbouwen is met vrijstaande wijnkoelkasten dan ook niet mogelijk

Wilt u een inbouw wijnfrigo kopen? Dan kunt u de ventilatie en luchtcirculatie regelen door een ruimte vrij te laten aan de achterkant van de kast. Hier kan de wijnkoelkast dan zijn warme lucht kwijt. Deze lucht kan aan de bovenkant via een opening naar buiten, maar heeft dan ook een rooster aan de onderkant nodig om lucht aan te zuigen.

Hulp bij vragen over ventilatie en luchtcirculatie bij wijnkoelkasten

Mocht u een wijnkoelkast willen kopen en twijfelen of de luchtcirculatie goed geregeld gaat zijn? Neem dan contact op met Mijn-Wijnkoelkast. Zij kunnen u op een professionele en snelle manier voorzien van advies rondom het inbouwen van wijnkoelkasten en het regelen van luchtcirculatie.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *