Mangohout of toch eikenhout: welke houtsoort is geschikt voor jou?

Mangohout of toch eikenhout: welke houtsoort is geschikt voor jou?

Is jouw huis toe aan verandering en ben je op zoek naar een nieuw meubel of sfeervolle woonaccessoires? Dan kan het bijna niet anders dan dat je een exemplaar van mangohout of eiken bent tegengekomen. Deze populaire houtsoorten zijn ruim vertegenwoordigd op de woonboulevards en niet zonder reden. Beide houtsoorten zijn namelijk erg sterk en duurzaam. Maar naast deze twee overeenkomsten zijn er vooral heel veel verschillen. Want een mango salontafel is duidelijk niet hetzelfde als een salontafel van eiken. Wat de verschillen precies zijn en welke houtsoort het beste bij jou en jouw huis past lees je in dit blog. 

Een echte klassieker

Eikenhout kunnen we met recht een klassieker noemen. Het stamt al uit de middeleeuwen en werd later ook bij bijvoorbeeld het bouwen van kerken gebruikt. Vandaag de dag is het nog steeds een erg veelzijdige houtsoort. Niet alleen worden er meubels van gemaakt, de houtsoort wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor vloeren. Eikenhout is te vinden over de hele wereld. Het klimaat bepaald uiteindelijk de kwaliteit van het hout. Je kunt je voorstellen dat een eik uit Japan bijvoorbeeld ander hout oplevert dan een eik uit Nederland. Kenmerkend aan eikenhout is zijn tijdloze en klassieke voorkomen. Daardoor past de houtsoort perfect in een klassieke of moderne, minimalistische woonstijl. Een nadeel aan eikenhout is de prijs. Omdat eikenhout een stuk schaarser is dan mangohout betaal je vaak de hoofdprijs en dat moet je ervoor over hebben.

One of a kind

In de wereld van mangohout is schaarste een onbekend begrip. Mede daardoor is mangohout een stuk betaalbaarder. Daarbij is mangohout een restproduct waarbij de boom in eerste instantie groeit voor de productie van mango’s en dus niet speciaal voor het hout. Kenmerkend aan mangohout is de unieke warm kleur. Geel, bruin, rood en alles ertussenin, geen plank is hetzelfde. Dit in combinatie met de nerftekeningen en zaagsneden onderscheidt mangohout duidelijk van andere houtsoorten en maakt elk meubel uniek. Met mangohout haal je heel gemakkelijk veel sfeer in huis. Dat is niet onopgemerkt gebleven want de laatste jaren zijn de winkels met mango meubels uit de grond geschoten. Grote kans dat er ook een mangohouten product in jouw huis staat.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *