Manieren om zonwering toe te voegen aan je huis

Manieren om zonwering toe te voegen aan je huis

Zonwering is een van de belangrijkste dingen om te overwegen als het gaat om het ontwerpen van je huis. Het is zelfs zo cruciaal dat het ontwerp van je huis rekening houdt met hoeveel zonlicht het zal raken en op welk tijdstip van de dag dit gebeurt. Dit bespaart niet alleen energie voor koeling en verwarming, maar het voorkomt ook schade door UV-stralen op oppervlakken zoals houten meubels of vloeren.

Gebruik gordijnen of zonwering om je ramen te bedekken

Een snelle en gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je de bescherming krijgt die je nodig hebt, is door gordijnen te gebruiken of zonwering kopen om je ramen te bedekken. Je kunt ’s ochtends en’ s avonds gordijnen of zonwering gebruiken om je ramen te bedekken en ze vervolgens weer openen als het te warm wordt. Zo blijf je koeler en heb je toch zicht op de buitenwereld. Als dit geen optie is, probeer dan schaduw panelen te gebruiken die op hun plaats schuiven over open ruimtes zoals glazen schuifdeuren, patio’s en dekken. Deze houden zoveel mogelijk licht buiten zolang ze tijdens de zonnige uren goed gesloten zijn.

Houd rekening met de richting van de zon

De richting van de zon verandert het hele jaar door en het kan een groot verschil maken in hoeveel blootstelling je krijgt. De zon is het sterkst in de zomer wanneer hij het meest direct boven het hoofd staat en het zwakst in de winter. Over het algemeen word je midden op de dag meer blootgesteld aan UV-stralen dan op enig ander moment van de dag. Hoewel dat misschien een voor de hand liggende opmerking lijkt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van materialen voor je huis. Sommige materialen absorberen UV-stralen, maar reflecteren de warmte weer terug. Ondertussen zullen anderen het prima doen met het absorberen van warmte, maar kunnen ze verzwakken onder fel zonlicht. Als de zon direct op je terras schijnt, dan kun je een veranda kopen om je terras wat schaduw te geven.

Kies raambekleding met een UPF-classificatie

Als je de zon op afstand wilt houden, denk dan eens aan je raambekleding. Raambekleding is een gemakkelijke manier om jezelf te beschermen tegen UV-stralen. Ze kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder hout, metaal, plastic en stof. Als je er zeker van wilt zijn dat je ramen voldoende bescherming bieden tegen UV-licht, zoek dan naar raambekleding met een UV-beschermingsfactor. De UPF-classificatie meet hoeveel UV-licht door de betreffende stof wordt tegengehouden. Deze beoordeling varieert van 15 tot 50+, waarbij hogere cijfers hogere beschermingsniveaus vertegenwoordigen.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *