Tips als u uw bedrijf wilt verkopen

Tips als u uw bedrijf wilt verkopen

Als u uw bedrijf wilt verkopen komt er veel op u af. Het is waarschijnlijk een once in a lifetime gebeurtenis en u zult dus niet altijd weten wat u precies moet doen. Daarom geven we u wat handige tips om u op weg te helpen.

1. Zorg dat uw bedrijf verkoopklaar is

Allereerst is het belangrijk dat uw bedrijf ook daadwerkelijk verkoopklaar is. Is de interne organisatie op orde? Is het bedrijf interessant voor potentiële kopers? Is het bedrijf winstgevend? Het is natuurlijk geen verrassing dat kopers vooral geïnteresseerd zijn in bedrijven die hun zaakjes op orde hebben. Maak uw onderneming daarom verkoopklaar voor u het te koop zet, of maak hier op z’n minst een begin mee, zodat er op het moment van overname geen vervelende verrassingen ontstaan.

2. Laat de waarde professioneel bepalen

U heeft wellicht een bedrag in uw hoofd, maar het verkoopbedrag moet natuurlijk wel realistisch zijn en enige basis hebben. Laat daarom de waarde van uw bedrijf bepalen door een professional bij een M&A-partij. Zij hebben kennis van de markt en kunnen op basis van diverse berekening een indicatie geven van uw bedrijfswaarde. Potentiële kopers zullen dit namelijk ook doen en u valt dus snel door de mand als u een willekeurig bedrag heeft gekozen.

3. Bepaal de strategie

Een bedrijf kan op meerdere manieren verkocht worden. U kunt een pre-exit aangaan, waarbij u zelf nog enige tijd actief blijft. Maar het kan ook zijn dat het bedrijf overgekocht wordt door het huidige management van uw bedrijf. Zo zijn er nog meer mogelijkheden en het is aan u om te bepalen hoe u uw bedrijf van de hand wilt doen.

4. Communiceer met uw personeel

Een bedrijfsovername heeft natuurlijk ook effect op het personeel. Zorg daarom dat u het personeel meeneemt in uw stappen en beweegredenen. Zo creëert u begrip en draagvlak bij uw medewerkers. Dit zal bijdragen aan een soepeler overgang naar de nieuwe eigenaar.

Schakel hulp in

Er komt kortom veel kijken bij een bedrijf verkopen. Laat u daarom altijd bijstaan door experts in fusies en overnames, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zij weten van de hoed en de rand en kunnen u stap voor stap meenemen in het proces.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *