Tips voor een dakrenovatie te laten uitvoeren

Tips voor een dakrenovatie te laten uitvoeren

Wanneer je denkt aan het renoveren van je huis denk je misschien aan een nieuwe keuken, de woonkamer verven of een nieuwe vloer plaatsen. Veel mensen vergeten dat er soms ook grondigere werken nodig zijn wanneer het gaat over een renovatieproject. Het dak is een deel van het huis wat extra aandacht verdient. Een dak beschermt je tegen allerlei invloeden van buitenaf. Problemen met een dak kunnen dan ook een grote impact hebben op de rest van jouw woning. Is het tijd voor een dakrenovatie? Of heb je enkel een reparatie nodig van het dak? Waar vind je een ervaren vakman die je bijstaat met raad en advies? En hoe verloopt alles op een vlotte en veilige manier. Wij vertellen jou er alles over.

Wanneer moet je het dak renoveren? 

Je kan zelf het dak beoordelen en bekijken in welke toestand het zich momenteel bevindt. Maar dat kan erg moeilijk zijn, af en toe zie je duidelijk waar bijvoorbeeld een lek vandaan komt, maar zelfs dat kan met het blote oog moeilijk op te sporen zijn. Je kan zelf wel bepaalde controles uitvoeren om te kijken of er problemen zijn met het dak. Ga een keer naar de zolder van jouw woning en kijk of er zich veel vocht opstapelt, schimmelplekken tevoorschijn komen of stukken los komen. Kijk naar eventuele gaten, beschadigde dakpannen, beschadigde dakbekleding of scheuren waar zich allerlei vuil in nestelt. 

Vind een geschikte dakwerker

Wij raden je aan tijdig een dakwerker met ervaring in te schakelen. Op die manier kan je niet alleen tijd, maar ook geld besparen. Moet er slechts iets klein gebeuren kan je overwegen de werken zelf uit te voeren. Is er een grotere renovatie nodig dan is het belangrijk dat je een dakwerker zoekt met ervaring. Wanneer je op zoek gaat naar een dakwerker is het belangrijk dat je zoekt naar een dakwerker die goed communiceert en betrouwbaar is. Op die manier verloopt jouw dakrenovatie van een leien dakje. Kijk alvast op de website van de dakwerker die je wilt inschakelen, kijk naar de reviews en de reeds afgewerkte projecten, op die manier krijg je een goed beeld van de uitgevoerde werken en de betrouwbaarheid. 

Wil je het graag zelf doen? 

Wanneer je de werken toch graag zelf wilt uitvoeren raden wij aan je goed te informeren vooraf. Zo is het erg belangrijk dat je veilig te werk gaat en professioneel materiaal gebruikt. Omdat je op hoogte werkt moet je er te allen tijde voor zorgen dat er niks kan misgaan. Denk ook aan de juiste uitrusting, een helm, handschoenen, knie beschermers en elleboog beschermers, het gereedschap dat je nodig hebt enzovoort.

Het kiezen van de materialen

Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen, zowel esthetisch als functioneel heeft het juiste materiaal een doel. Denk dat dit doel ook alle weersomstandigheden moet kunnen overleven. Denk maar EPDM, roofing, bitumen, groen dak, kunstleien, natuurleien, betonpannen, riet… keuze genoeg dus. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, kies dus voor materialen die aansluiten bij jouw behoeftes. 

Waar vind ik een dakwerker? Tegenwoordig kan je een goede dakwerker op meerdere plaatsen vinden, er zijn meerdere bedrijven gespecialiseerd in dak- en gevelwerken. Zo vind je in Vlaanderen goede dakwerkers in de regio’s Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en Gent.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *