Veilig aan de slag met verlengkabels

Veilig aan de slag met verlengkabels

Verlengkabels, wat zouden we toch zonder moeten? Of u ze nu nodig heeft voor de grasmaaier in de tuin of om die leuke kerstlichtjes op te hangen rond de feestdagen, in elk huishouden komen ze wel van pas. Toch is het belangrijk om te weten hoe u het veiligst met deze kabels om kunt gaan. Er zijn namelijk veel kleine dingen die mensen vaak over het hoofd zien. Toch zijn dit wel cruciale dingen om op te letten. Gevaar zit immers in een kleine hoek. Met deze tips kunt u uw verlengkabels op een veilige manier gebruiken!

Aandachtspunten

Verlengkabels zijn ontzettend praktisch maar kunnen zonder onderhoud al snel tot brandgevaar leiden. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort verlengkabel u zal moeten aanschaffen. Wanneer een kabel nodig is voor tuinverlichting, heeft u aparte verlengkabels buiten nodig. De kabel moet namelijk goed tegen regen kunnen en moet ook niet smelten bij verhitting. Ook is het bij buitenkabels noodzakelijk dat naast de verlengkabels de stekkerdozen ook waterdicht zijn. Bij aankoop van de verlengkabel is het handig om de instructies altijd even goed door te lezen. Zo ziet u hoe u de kabel het beste kunt gebruiken en de hoeveelheid stroom er zal worden gebruikt.

Omgaan met verlengkabels

Bij gebruik van verlengkabels is het belangrijk om op een aantal dingen te letten die vaak over het hoofd worden gezien. Let er bijvoorbeeld op dat de kabel nooit onder een tapijt of meubelstuk komt te liggen. Als de kabel namelijk wordt bedekt, kan de hitte niet ontsnappen en ontstaat de kans op brand. Daarnaast mag u de kabel niet buigen als deze in gebruik is of vast-tapen. Als een verlengkabel heet aanvoelt kunt u deze het beste uit het stopcontact verwijderen. Bewaar de kabel binnenshuis als deze niet wordt gebruikt. Let er ook op dat als de kabel niet wordt gebruikt, deze niet in het stopcontact blijft zitten. Better safe than sorry!

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *