Wanneer gebruik je een slangklem?

Wanneer gebruik je een slangklem?

Je wil een slang aan een installatie bevestigen, bijvoorbeeld aan een beregeningsinstallatie en daarom wil je een slangklem gebruiken. Dan wil je natuurlijk wel dat het regent waar jij dat wil en niet waar je dat niet wil. De installatie moet absoluut waterdicht zijn. Dat geldt voor alle soorten installaties en systemen waar je slangen op wil aansluiten. Allemaal moeten ze waterdicht en luchtdicht zijn. Je wil zeker van je zaak zijn en je gebruikt daarom de juiste slangklemmen. Want wist je dat er verschillende soorten slangklemmen zijn?

Voorkomen van lekkage

Schoon water, vuil water, olie, brandstof, gas of lucht, het kan allemaal getransporteerd worden door middel van slangen. Die slangen worden ergens aan bevestigd, aan een tule, slangtule of aan een slangpilaar. De verbinding van de slangtule met de slang moet perfect dicht zijn en daar gebruik je een slangenklem voor. De slangklem doe je eerst om de slang heen, daarna zet je de slang op de slangtule en dan draai je de slang klem op de goede plaats stevig vast. Er zijn veel verschillende soorten slangklemmen en klembanden in de handel verkrijgbaar voor agrarische en industriële toepassingen en het is niet zo dat je elke klem voor alle mogelijke slangen kan gebruiken. Kijk eerst waar de installatie en de aangekoppelde slangen voor gebruikt gaan worden en meet de diameter van de slang die je moet aansluiten goed op. 

Welke slangklem heb je nodig?

Om een slang op een slangtule goed vast te zetten gebruik je een slangklem of een klemband. Deze zijn in onderstaande uitvoeringen verkrijgbaar:

  • RVS wormschroef slangklem
  • Verzinkte wormschroef slangklem
  • RVS klemband
  • Verzinkte klemband
  • High Grip Verzinkte slangklem
  • RVS klemband met verzinkte schroef
  • RVS slangklem band + losse connector

De maat diameter van de slang en slangenklem loopt op vanaf 9,5 mm tot zelfs 500 mm! Heb je een nog grotere maat nodig? Gebruik dan de RVS slangklemband op een rol van 10 of 30 meter. Deze heeft geperforeerde dwarse groeven en is op maat te knippen. Met een losse connector kan je deze klem helemaal precies op maat van je slang maken.

RVS slangklemmen gebruik je vaak in een vochtige en natte omgeving. In een vochtvrije of zelfs droge omgeving gebruik je verzinkte slangklemmen of klembanden. 

Vastzetten

Slangklemmen of slangenklemmen gebruik je om een waterdichte verbinding te maken tussen slangtule, kraan of installatie. Het zijn eigenlijk ringen die je vastdraait om de slang waar die om de slangtule heen zit. Je zet de slangklem vast door de wormschroef met een schroevendraaier of ringsleutel stevig aan te draaien. Een klemband werkt met een bout en moer dus deze draai je aan met een ringsleutel. Zet je slangen goed vast met een daarvoor geschikte slangklem of klemband.

Geschreven in opdracht van BUMA Handel.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *