Warmte buitenhouden: 5 manieren

Warmte buitenhouden: 5 manieren

De zomer staat voor barbecueën, zwemmen en … puffen. Relaxen in de zon kan heerlijk zijn. Maar we houden die warmte liever buiten. Hoe voorkom je dat de verzengende hitte binnendringt in je woning? Met deze tips houd jij het binnen lekker koel!

1. Sluit ramen en deuren

Dit klinkt als een no-brainer, toch? Maar je zou het soms dreigen te vergeten. Zeker wanneer je ’s morgens je huis lekker wilt verfrissen en de ramen openzet. Vergeet ze zeker niet tijdig te sluiten! Eens de warmte binnen zit, is ze immers moeilijk weer weg te krijgen.

2. Maak gebruik van je raamdecoratie

Beschik je over raam decoratie? Dan ben jij één van de lucky few die tijdens een hittegolf de warmte nog beter kan buitenhouden. Sluit je lamellen, stores, shutters, glasgordijnen, jaloezieën … zo veel als mogelijk. Heb je overgordijnen? Nog beter! Deze blokkeren de hitte supergoed. Ook rolluiken zijn natuurlijk fantastisch om de warmte te weren binnenshuis.

3. Gebruik eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Heb je geen raamdecoratie? Wees dan creatief en gebruik grote kartonnen borden om aan de binnenkant van je raam te plaatsen. Of tape donkere vuilniszakken vast aan de binnenzijde van je ramen. Ook met aluminiumfolie kan je aan de slag. Deze bevestig je beter aan de buitenzijde van je ramen. De folie zal het zonlicht weerkaatsen en zo de warmte weren.

4. Isoleer je dak en muren

Toegegeven: dit is geen tip waarmee je snel-snel aan de slag kan wanneer er een hittegolf op komst is. Maar isoleren is sowieso een supergoede investering. Je zal een daling van je energiefactuur gewaarworden en in de zomer geniet je van een koelere woning terwijl je in de winter net minder warmteverlies zal hebben. Maak tijd om je woning goed te isoleren met de gepaste materialen. Start met het isoleren van je dak en pak nadien de muren aan.

5. Kies voor een witte dakbedekking

Ook deze tip is een langetermijnplan. Heb je een plat dak dat vernieuwd moet worden of moet je je dak nog laten leggen? Kies dan voor een witte dakbedekking. Die gaat het zonlicht namelijk beter reflecteren.

Hou het hoofd koel

Met onze tips, kan je de warmte goed buitenhouden. Andere manieren om het hoofd koel te houden zijn een mobiele airco-installatie, een ventilator, voldoende drinken en zelf geen warmte maken door bijvoorbeeld te koken of je stoomstrijkijzer te gebruiken!

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *