Wil jij een nieuw dak? Hier moet je op letten!

Wil jij een nieuw dak? Hier moet je op letten!

Ga je verbouwen of verhuizen, of heb je schade aan je dak? Grote kans dat je interesse hebt in een nieuw dak op jouw woning. Maar waar moet je beginnen? Daken zijn onmisbaar op onze woningen en moeten voldoen aan meerdere eisen. Het is geen makkelijke klus. Daarom is het belangrijk goed na te denken over deze beslissing. Volgens dakwerk in Kortrijk zorgt een goede voorbereiding voor een soepeler proces. Ben je benieuwd naar de belangrijkste stappen die jij moet zetten in je voorbereiding? Lees dan verder.

Kies het gewenste materiaal

Er zijn verschillende materialen beschikbaar om uit te kiezen, zoals dakpannen, metaal enzovoorts. De keuze die je maakt kan afhangen van meerdere factoren. Woon jij in een gebied waar je veel last hebt van weersomstandigheden? Kies dan voor een stevig dak. Wil je juist een dak dat perfect aansluit bij de stijl van je huis? Wellicht zul je dan de keuze van het materiaal baseren op de esthetiek. Een andere populaire optie is EPDM. Deze is namelijk makkelijk aan te brengen en super duurzaam (beter dan het alternatief bitumen). Weeg met plus en minpunten af wat jij het belangrijkst vindt voor jouw dak en bepaal samen met een specialist wat geschikt is bij jou wensen. Hou er wel rekening mee dat niet alles mogelijk is. Vaak kun je met kleur ook nog experimenteren, mocht het niet aansluiten bij jouw stijl.

Heb ik een vergunning nodig?

Het is erg belangrijk dat je nagaat of je eventueel een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een nieuw dak. Als je alleen je beschadigde dakbedekking wilt vervangen, hoef je geen vergunning aan te vragen. Dat geldt ook als je besluit om een andere soort dakbedekking te gebruiken. Maar als je wijzigingen aan je dak wilt maken, kan het zijn dat je wel een vergunning nodig hebt. Dit geldt sinds 13 februari 2020. Naast eigen onderzoek kun je ook je uitgekozen dakdekker informeren over de vereisten. Deze is vaak op de hoogte van alle nieuwtjes en regels omtrent het zetten van daken. Houd er rekening mee dat een vergunning geld kan kosten. Deze kosten hangen af van een reeks factoren zoals locatie. Voor specificatie van deze kosten kun je bij je gemeente terecht.

Dakdekker

Het kiezen van de juiste dakdekker is van groot belang. Vaak zijn verschillende dakdekkers gespecialiseerd in het zetten van bepaalde daken. Je kan hier van tevoren onderzoek naar doen door bijvoorbeeld reviews te lezen of rond te vragen bij kennissen en vrienden naar gespecialiseerde en ervaren dakdekkers.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *