Zo kun je je huis optimaal isoleren

Zo kun je je huis optimaal isoleren

Het isoleren en afdichten van alle zes zijden van je huis zijn fundamentele stappen bij de bouw van een energieneutrale of energiezuinige woning. Het is belangrijk om zowel de wanden als de vloeren en de plafonds te isoleren met het type en de dikte van het isolatiemateriaal dat past bij de specifieke behoeften van elk oppervlak. Ook het ontwerpen van wand-, vloer- en plafondconstructies die geschikt zijn voor die materialen is hierbij van belang. Met behulp van dit artikel zal dit zeker lukken bij jouw nieuwe woning. 

R-waarde 

De meeste bouwmaterialen zijn tot op zekere hoogte bestand tegen de warmtestroom. Deze thermische weerstandseigenschap wordt uitgedrukt als R-waarde. Elk type materiaal heeft een andere R-waarde. Hoewel de thermische weerstand van een bepaald materiaal toeneemt met de dikte, is het geen lineaire relatie. Elke extra centimeter dikte heeft iets minder impact dan de vorige dus uiteindelijk bereik je een punt van afnemende opbrengsten waarbij het niet langer rendabel is om meer isolatie toe te voegen. Het optimaliseren van de isolatiedikte en R-waarde is een belangrijke ontwerptaak ​​voor alle hoogwaardige woningen en zal zorgen voor een energiebesparing, wat je ook kunt doen met behulp van energie vergelijken. Je moet dan namelijk uit de lijst met alle energieleveranciers de goedkoopste optie kiezen. 

Klimaat

R-waarden voor isolatie moeten geschikt zijn voor het plaatselijke klimaat. Casestudy’s van energieneutrale woningen in Noord-Amerika bieden nuttige voorbeelden. Muurisolatiewaarden variëren van R-19 in milde klimaten tot R-40 in koude klimaten tot wel R-60 op zeer koude locaties. Voor plafonds kan de isolatiewaarde R-30 zijn voor warmere klimaten, R-60 voor koude klimaten en R-80 voor zeer koude klimaten. De isolatieniveaus van vloeren kunnen R19 zijn in milde klimaten, R-38 in koude klimaten en R-60 in zeer koude klimaten. Voor een extreem voorbeeld is in Alaska isolatie in de muren gebruikt tot R-90 en in het plafond tot R-140. Warmere klimaten hebben een andere R-waarde-strategie voor isolatie. Gebruik waar mogelijk energiemodellering om de isolatiewaarde voor verschillende klimaten te optimaliseren.

Muren

Je kunt de wanden onder meer optimaal isoleren met een stijve buitenisolatie. Installeer hierbij voldoende harde buitenisolatie op een enkele framemuur om de noodzakelijke isolatiewaarde te bereiken. Een 2,5 centimeter dikke stijve isolatie kan over het algemeen aan de buitenkant van de structurele omhulling worden bevestigd zonder extra ondersteuning voor trimmen toe te voegen. Isolatie van meer dan 2,5 centimeter dik heeft stroken nodig om de isolatie op zijn plaats te houden. Raammontage en trimondersteuning moeten ook worden gewijzigd. In het licht van bezorgdheid over het aardopwarmingspotentieel van materialen moet je een stevig isolatieproduct met een laag aardopwarmingspotentieel kiezen. 

Dak

Ook bij het isoleren van het dak kun je kiezen voor een stijve buitenisolatie. Dit is misschien wel de best presterende opstelling, wat je doet door een laag van 10 tot 15 centimeter harde isolatie met een lage aardopwarmingspotentieel toe te voegen aan het dakdek. De isolatieplaten worden op hun plaats gehouden met stroken die tevens een ventilatiekanaal vormen. Een tweede laag dakbedekking en dakbedekkingsmateriaal dekt het geheel af. Extra isolatie kan tussen de spanten worden geplaatst met behulp van matten, dichte verpakking of sproeischuim met lage dichtheid om de gewenste algehele R-waarde te bereiken.

Kruipruimte

De kruipruimte kun je isoleren door balken te installeren en dichte isolatie erin te blazen. De vloeren zullen hierdoor rond de R-45 komen. Het is misschien verleidelijk om de kosten te verlagen door isolatie met mat te kiezen, maar de vele draden en leidingen die in de meeste vloeren aanwezig zijn, maken het moeilijk om dit goed te installeren. In dit geval dient de structurele ondervloer als luchtbarrière. De meeste bouwers kiezen ervoor om de omtrek van elke vloerplaat zorgvuldig af te dichten met constructielijm.

Leo Ballemans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *